Pieni naulakko

Rautalankatöitä tehdessäni opin aika nopeasti huomaamaan minkä paksuinen rautalanka kannattelee ja kestää. Tähän pieneen naulakkoon voin ripustaa jotain kevyttä. Ehkä joku koriste tai vaikka keittiön patalaput. Jos olisin tehnyt naulakon paksummasta rautalangasta se kestäisi vaikka kylpyhuoneen käsipyyhkeitä.

Tähän naulakkoon olen käyttänyt noin 220 cm 1,5 mm paksuista rautalankaa. Mitat olen ottanut valmiista työstä, joten vähäisiä heittoja saattaa olla.

1264944189_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tämän naulakon teko aloitetaan keskimmäisestä koukusta taittamalla rautalanka keskeltä kahtia. Koukut on noin 5 cm syviä. Koukkujen taivuttelun jälkeen tehdään reunoihin silmukat kiinnitystä varten. Kun silmukat on tehty viedään rautalanka vielä vastakkaiselle puolelle, jotta koukkujen välisestä yläosasta tulisi mahdollisimman tukeva. Yläosassa täytyisi olla nyt kolminkertainen rautalanka. Tässä vaiheessa naulakon alaosa kannattaa tehdä loppuun. Ota ohuempaa rautalankaa käyttöön. Aloita reunimmaisesta koukusta kiertämään ohutta rautalankaa niin että lanka päätellään samalla kierrosten alle. Kierrä lankaa tasaisesti ja tiheään. Naulakon yläosaan tultaessa jatka ohuen rautalangan kiertämistä aluksi vain kahteen paksuista rautalangoista. Ulkopuolelle aluksi jää se lanka, jolla on tarkoitus myöhemmin jatkaa. Mittaa uloimmasta reunasta noin 5 cm ja ota sen jälkeen kolmaskin paksu lanka ohuella rautalangalla tehtävien kierrosten sisälle. Jatka kierroksia toiseen koukkuun. Aloita toisen koukun kierrokset alaosasta niin että ohut rautalanka jää kierrosten sisään. Näin keskimmäisestä koukusta tulee samannäköinen kuin kahdesta muusta. Tee kierrokset loppuun ja päättele rautalanka kolmannen koukun alaosassa pujottamalla langanpää kierrosten sisään. Pujotuksessa on pääasia, ettei terävä rautalanganpää jää näkyviin.

1264944264_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Yläosan koristekuvio tehdään taivuttamalla ensin silmukat ja niiden keskelle sydänkuvio. Sydänkuvion alaosa kiinnitetään naulakon vahvaan runkoon ohuella rautalangalla. Kuvassa olen pujottanut rautalangat keskimmäisen koukun yläosaan jääneeseen reikään. Tuota reikää ei välttämättä jää, siksi ehdotan rautalangalla kiinnittämistä. Sydänkuvio taitellaan silmukoiden väliin. Sydän ja silmukat kiinnitetään toisiinsa ohuella rautalangalla. Ohutta lankaa kierretään sekä sydämen yläosaan, että kummallekin sivulle. Lopuksi taita sydämen sisälle jäävät rautalanganpäät kauniisti.

1264944227_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sydämen sisällä roikkuva kello on erillinen tekele. Olen vain löytänyt sille sopivan paikan tuosta koristekuviosta.